Strona: Nowa publikacja w czasopiśmie Measurement / Katedra Metrologii i Systemów Diagnostycznych

Nowa publikacja w czasopiśmie Measurement

2021-06-04
Measurement

Dzięki współpracy KMiSD z Politechniką Gdańską, AGH w Krakowie oraz Akademią Kaliską im. Prezydenta Stanisława Wojciechowskiego przeprowadzono prace naukowo-badawcze dotyczące analizy właściwości metrologicznych kryzy segmentowej. Na podstawie uzyskanych wyników powstał artykuł opublikowany czasopiśmie Measurement
(IF: 3.364, 200 pkt MEiN). Współautorem pracy jest dr hab. inż. Robert Hanus, prof. PRz.

Golijanek-Jędrzejczyk A., Mrowiec A., Hanus R., Zych M., Heronimczak M., Świsulski D.: The assessment of metrological properties of segmental orifice based on simulations and experiments. Measurement 181, (2021), 109601. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0263224121005753)

Abstract
Segmental orifices are often used to measure flows of heterogeneous mixtures, especially in flow meters in the power industry, for example. The orifice (with module m = 0.25) was installed in a stainless-steel pipe with internal diameter of 50 mm, placed in a hydraulic water system. The research was performed for Reynolds numbers ranging from 9,000 to 17,000. The flow characteristics of this orifice obtained based on simulation in SolidWorks Flow Simulation 2014 and experimental data were compared with standard-based calculations. It was determined that relative differences between the obtained flow characteristics did not exceed 1.5% for the experiment and 5.1% for the simulation. The article also presents the results of estimated uncertainty for mass flow measurement qm using the analytical method and the Monte Carlo simulations. The results for both methods proved that the relative expanded uncertainty Urel(qm) does not exceed 1.8% for the tested orifice.

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję